Politica Simonei

Subtitle

Lumea vazuta prin ochii lui Ion B

Vreme de aproape o ora, Lumea vazuta prin ochii lui Ion B. s-a mutat la « Magazinul de vorbe ». Intamplare de Craciun, ca dar de speranta oferit tuturor celor care stiu ca au un talent dar au uitat sa se bazeze pe el, sa-l creasca la dimensiuni normale, dar si celor care stiu ca au talent si nu au incetat nici o clipa sa creada in el cu speranta ca intr-o buna zi vor ajunge sa-l daruiasca lumii intregi.

Ion Barladeanu a venit la Radio Antena Satelor impreuna cu Dan Popescu, proprietarul Galeriei H’Art, cel care este astazi salvatorul Lumii lui Ion B. « Acest Ion Creanga al colajului », l-a numit Dan pe Ion. « Un Zorba al artei romanesti », l-a numit un ascultator al emisiunii. Ion B. ne asculta insa cuvintele frumoase despre el parand ca nu merita toate aceste adjective, laude, incurajari. « Sa stiti ca in viata mea am avut de-a face cu multi oameni. Sunt foarte multi rai si foarte putini buni, poate o sa va povestesc vreodata despre asta”, mi-a spus Ion Barladeanu. L-am intrebat pe Ion B. cand crede ca va reusi intr-un final Romania sa se modernizeze. « Poate peste alti vreo 30 de ani ! », mi-a raspuns el...

Este adevarat ce-au scris despre el jurnalistii: este demn si retinut. Cand l-am intalnit, nici nu a indraznit sa-si ridice privirea. Dan era singurul om pe care-l privea in ochi. Incepuse emisiunea si nu privea mai departe de microfonul din fata lui. Abia cu trecerea minutelor a prins curajul de a se uita in jur. Desigur, avea emotii. Si, desigur, scepticismul, neincrederea care-l impiedica si acum sa realizeze pe deplin ca i s-a schimbat viata radical, l-au facut sa fie prevazator. Cu vorbele sale, cu cei din jur. Dupa emisiune s-a scuzat pentru emotii. Mi-a promis ca vine din nou, dupa ce se intoarce din Franta, sa ne povesteasca aventura pariziana.

Abia cand vorbeste despre colajele sale ii vezi lumina din priviri. Este alt om. Are o gramada de povesti despre ceea ce numeste « filmele » sale. Devine sigur pe el, plin de pasiune. Nu mai pare si nu mai vezi omul obisnuit care sta in fata ta, ci un artist. Artistul din Ion B. mandru de palaria sa mare si noua, neagra cu boruri largi. Palarie de gipsy!

Nu a uitat de unde vine si nu va uita niciodata. Chiar si la noi la radio tot a gasit un gunoi in care sa-si caute inspiratia. A ridicat niste ziare pe care le-a rasfoit infrigurat, cautand noi personaje pentru viitoarele sale lucrari, mangaind foile cu degete de cunoscator. A plecat cu un teanc de ziare astfel recuperate, pe care le-a impaturit cu grija...